خودباوری و تاثیر آن در موفقیت

خودباوری را از دامبو یاد بگیرید!!
خودباوری اصلا چی هست و به چه دردی می خوره!
شاید بارها برایتان پیش آمده باشد که قصد انجام کار یا رسیدن به هدفی را داشته اید اما با گذشت زمان شک و تردیدهایی به سراغتان آمده و شما را از انجام کارتان منصرف کرده. این تردیدها با زمزمه هایی مانند اینکه شما نمی توانید، موفق نمی شوید، دیگران از شما باهوشتر و با استعدادترند و… به ذهن راه پیدا کرده و مانعی برای رسیدن به مقصودتان می شود. بیشتر این زمزمه های ذهنی موقعی پیش می آیند که شما نسبت به خودتان و توانایی هایتان اطمینان و اعتماد کاملی نداشته باشید.
شناخت و آگاهی شما از توانایی هایتان، این اطمینان را در شما به وجود می آورد که اگر قصد انجام کاری را داشته باشید، حتما از پس آن بر می آیید. اگر جایی مرتکب اشتباهی شدید، مسئولیتش را بپذیرید و در جهت اصلاح آن تلاش کنید. یعنی خودتان را باور دارید که می توانید مسئولیت کارهایتان را پذیرفته و در راه رسیدن به هدفتان بدن شک و تردید حرکت کنید. گاهی اوقات ممکن است فکر کنید دیگران توانایی های شما را باور ندارند و شما را تحقیر می کنند اما فراموش نکنید، تا زمانی که خودمان ناتوانی و حقارت را نپذیریم، هیچ کس دیگری نمیتواند ما را متهم به نتوانستن کند. یکی از بزرگان اشاره می کند:
“هیچ کس نمیتواند حس حقارت و ناتوانی را به شما القا کند، مگر این که خودتان با او موافق باشید.”
ممکن است شک و تردیدها به صورت جملات زیر مهمان ناخوانده ی ذهنتان شوند:
–واقعا میتوانم این کار را بکنم؟
– ممکن است شکست بخورم.
– موفقیت برای دیگران است نه من
– دیگران از من باهوش تر و با استعدادترند.
– غیرممکن است که فلان رشته قبول شوم.
و جملاتی مشابه بالا.
اما چه کار کنیم که خودباوری مان را تقویت کنیم؟
*خودباوری یک مهارت است که با تمرین کردن تقویت می شود. از کودکان یاد بگیرید که هیچ محدودیتی برای خود قائل نیستند. افق دیدشان محدود نیست. وقتی از آنها می پرسیم که می خواهید چه کاره شوید؟ یکی می خواهد بازیگر شود، یکی خلبان، یکی پزشک و … هیچ یک افق دیدشان محدود نیست. هیچ کدام نمی گوید که دوست دارم پزشک شوم اما نمی توانم. آنها بدبینی به خودشان راه نمی دهند. پس تمرین کنید که به هر خواسته ای که بخواهید ممکن است برسید و چیز محالی وجود ندارد.
*به صداهای منفی درونتان توجه نکنید. اگر صدا و زمزمه ای می گوید شما نمی توانید، آن را به چالش بکشید و سعی کنید به تدریج آن را نادیده بگیرید. اگر صدای منفی می گوید نمی توانید، برای رو کم کنی آن هم که شده، تلاشتان را بکنید تا به هدفتان برسید.
*نقاط ضعفتان را به نقطه ی قوت تبدیل کنید. در یک برنامه ی کارتونی، بچه فیلی به نام دامبو به خاطر داشتن گوش های بزرگ، مدام مسخره می شد. اما دامبو به جای تمرکز روی جنبه های منفی آن، از گوش هایش برای پرواز استفاده می کند. قابلیتی که همه فکر می کردند یک ضعف است اما به یک نقطه ی قوت تبدیل شد. اگر لجباز و سمج هستید، می توانید آن را به عزم و سرسختی تبدیل کنید. اگر افکار منفی مدام به سراغتان می آید، آن را مانند یک مبارز تصور کنید که می خواهید بر آن غلبه کنید. هرچه گفت در جهت عکس از آن استفاده کنید.
* ابتدای هر روز ویژگی های مثبتی را روی کاغذ بنویسید. هر ویژگی ای که در خود می بینید یا می خواهید به آن برسید، ویژگی هایی مثله:
آرامش، هوش، شوخ طبعی، ارادهی قوی، تیزهوشی، اعتماد به نفس
*روی نکات و ویژگی های مثبت تمرکز کنید. درصدد برطرف کردن یا اصلاح عیوب خود برآیید نه اینکه با تمرکز و توجه زیاد، باعث تقویت نکات منفی ذهن شوید.
*مربی خودتان باشید. هر موقع تردیدها سراغتان آمد، چند دقیقه وقت بگذارید، چشم هایتان را ببندید و به عنوان مربی خودتان را راهنمایی کنید. ” ببین تو از پس این کار برمیای. اگه تلاش کنی و زحمت بکشی و در مسیر درستی حرکت کنی، حتما به هدفت میرسی، حتی اگر نرسی، تمام تلاشت را کردی و آسوده هستی. پس پاشو و کارت را شروع کن. مطمئن باش که میتونی.”
با خودتان حرف بزنید. هیچ کس به اندازه ی خودتان نمی تواند شما را راهنمایی کند.
*یک تصویر ذهنی قوی از خودتان داشته باشید. خودتان را تصور کنید که فردی قوی، قاطع و با آرامش هستید و می توانید به هر خواسته ای که دارید، برسید. هر کاری را که می خواهید شروع کرده اید، با اراده پیش رفته و به آن رسیدهاید.
خودباوری به شما این توانایی را میدهد که از اشتباه کردن وحشت نکنید و با شکست کنار بیایید و آن را طوری ببینید که واقعا هست: یک عقبنشینی موقت، و نه همیشگی. و همانطور که خودباوریتان بالا میرود، متوجه میشوید که مردم هم بیشتر شما را باور میکنند. در نهایت قدرت درونی خودتان به شما کمک میکند تا پرواز کنید.
همچنین بخوانید: مهارت مطالعه ی عمیق
دیدگاهتان را بنویسید