مطالعه عمیق

به جای مطالعه ی زیاد و تلاش بیشتر به کمک مهارت مطالعه عمیق، هوشمندانه و دقیق مطالعه کنید و بازده مطالعه ی خود را افزایش دهید. مطالعه یک مهارت است، یعنی با تمرین قابل یادگیری است.
امروز با مطالعه به روش SQ3R یا مهارت مطالعه عمیق ، آشنا می شوید. این روش، نحوه ی مطالعه عمیق را به شما یاد می دهد.
مراحل این روش شامل موارد زیر هستند:
1-پیش خوانی2-سوال کردن3-دقیق خوانی4-از بر گفتن5- مرور |
مرحله ی اول: پیش خوانی
هدف از پیشخوانی این است که با مطالب درسی یک آشنایی ضمنی پیدا کرده و کلیات موضوعی که قرار است یاد بگیرید، یک مرور اجمالی شود. در این مطالعه نکات اصلی مبحث درسی بررسی شده و از جزئیات صرف نظر می شود. پیش خوانی به شما کمک می کند که فرایند یادگیری بعدی شما آسان تر شود. همچنین چون با ذهنیت قبلی با مطالب روبه رو می شوید، پذیرش مطالب جدید در زمان کم تر و با صرف انرژی کم تری انجام می شود.
مرحله ی دوم: سوال کردن
هدف از پرسش کردن درک عمیقتر مفاهیم در کنار افزایش توجه و تمرکز در مورد مبحث مطالعاتی است. با سوال کردن کنجکاوی خواننده در مورد مطالب بیشتر شده و خواننده به دنبال این است که پاسخ پرسش های خود را با مطالعه به دست آورد. بنابراین مطالعه ی او هدفمندتر خواهد بود. می توانید از کلماتی مانند “چه”، “چگونه”، “چرا”، “چه کسی” و “کی” استفاده کنید. با سوال پرسیدن از یک خواننده ی منفعل به خواننده ی فعال تبدیل می شوید.
مرحله سوم: دقیق خوانی
در این مرحله جزئیات مطالب به صورت دقیق و منظم مطالعه شده به صورتی که یادآوری آن در آینده راحتتر صورت گیرد. همه ی تصاویر، جداول و نمودارها را مطالعه کنید. از علامت گذاری و حاشیه نویسی استفاده کنید. در صورت نیاز آن چه را که خوانده اید به زبان خود و به اختصار خلاصه نویسی کنید. در این مرحله می توانید از تکنیک سوال کردن استفاده کرده و به دنبال پاسخ پرسش های خود بگردید.
مرحله ی چهارم: از بر گفتن
در این مرحله سعی کنید مطالبی که خوانده اید، در قالب یک معلم یا مدرس بازگو کنید. در صورتی که بتوانید این مرحله را به خوبی انجام دهید، به تسلط زیادی بر مطالب می رسید. در این مرحله مطالب مطالعه شده یک مرور ذهنی شده و بازگویی آن به عنوان یک مدرس میزان درک شما از مفاهیم مطالعه شده را نشان داده و در صورتی که نقصی در یادگیری مفاهیم وجود داشته باشد، آشکار می شود و در نتیجه می توانید با مرور دوباره ی مطالب، مفاهیمی که به درستی مطالعه نشدند، دوباره مورد بررسی قرار گیرند.
مرحله ی پنجم: مرور
مرور مطالب مطالعه شده، به تثبیت مفاهیم کمک کرده و یادآوری آن را تسهیل می کند. مرور در فواصل زمانی مختلف می تواند انجام شود. در صورتی که مرور در فواصل کوتاه انجام گیرد، می توان زمان کم تری صرف آن کرد. مثلا پیش از تست زدن، می توان یک مرور کلی از مطالب در زمان کوتاه داشت. اگر مرور در فاصله زمانی طولانی مدت انجام گیرد، مرور جزئیات و مفاهیم نیازمند صرف زمان بیشتری است. بدین ترتیب مراحل مطالعه عمیق به طور کامل انجام می شود.
همچنین بخوانید: اهمیت هدف گذاری در کنکور
دیدگاهتان را بنویسید