تفاوت رتبه منطقه و کشوری در کنکور
تفاوت رتبه منطقه و کشوری در کنکور
زمانی که کارنامه ی کنکور را مشاهده می کنید با دو رتبه روبه رو خواهید شد. یکی رتبه ی شما در منطقه و دیگری رتبه ی کشوری شما. در واقع رتبه ی منطقه ی شما، رتبه ی مربوط به سهمیه ی مناطق سه گانه است. در انتخاب رشته آن چه که مهم است، رتبه در سهمیه بوده که در شرایط عادی سهمیه ی شما همان سهمیه ی منطقه ی تحصیلی شماست. در واقع هنگام پذیرش دانشجو در رشته های مختلف برای هر سهمیه درصدی از ظرفیت کل قرار داده می شود. به عبارتی مهمترین تفاوت رتبه منطقه و کشوری در کنکور ، تاثیر آن در انتخاب رشته و پذیرش دانشگاه است.
سهمیه مناطق باعث می شود که داوطلبان به جای این که با کل داوطلبان کنکور سراسری به رقابت بپردازند نسبت به داوطلبان دیگر در همان سهمیه مورد مقایسه قرار بگیرند. به عنوان مثال داوطلب سهمیه منطقه 1 با سایر داوطلبان منطقه یک، داوطلب سهمیه منطقه 2 با سایر داوطلبان منطقه دو و داوطلب سهمیه منطقه 3 با سایر داوطلبان منطقه سه مقایسه می شوند نه با کل داوطلبان.
ظرفیت پذیرش هر رشته در دانشگاه ها، بین داوطلبان سهمیه مناطق 1،2،3 بر اساس تعداد داوطلبان هر سهمیه تقسیم می شود. به عنوان مثال اگر ظرفیت پذیرش یک کد رشته محل را 100 در نظر بگیریم و تعداد داوطلبان منطقه 1، 20 نفر و منطقه 2، 30 نفر و منطقه 3، 50 نفر باشد در ابتدا ظرفیت پذیرش داوطلبان سهمیه خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران را از تعداد کل 100 مشخص می کنند و از تعداد باقی مانده به نسبت 30،20، 50 ، سهمیه داوطلبان مناطق 1،2،3 مشخص می گرد. چون تعداد داوطلبان مناطق 2 و 3 نسبت به منطقه 1 بیشتر است، ظرفیت پذیرش در این دو منطقه نسبت به منطقه 1 بیشتر و شانس قبولی داوطلبان مناطق 2 و 3 نیز نسبت به داوطلبان منطقه 1 بیشتر می باشد. بنابراین معیار پذیرش در دانشگاه، رتبه در سهمیه (منطقه) است. رتبه ی کشوری، عملکرد شما را نسبت به کل داوطلبان شرکت کننده در آزمون کنکور نشان می دهد. یعنی برای مقایسه بین همه ی داوطلبان، رتبه ی کشوری ملاک است اما برای پذیرش در دانشگاه رتبه در سهمیه (منطقه) ملاک است.
هدف از برقراری سهمیه:
هرچقدر از شهرها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه 1 به شهرها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه 3 حرکت میکنیم دسترسی به امکانات آموزشی کمتر میشود. همین امر باعث میشود تا بین دانش آموزان یک شکاف تحصیلی تشکیل شود. درنتیجه وزارت آموزشوپرورش و وزارت علوم در همکاری منحصربهفرد اقدام به تشکیل سهمیه برای ثبتنام کنکور سراسری نمودند. هدف از این کار افزایش عدالت اجتماعی عنوان گردید.
اگر داوطلب سهمیه ی منطقه یک باشید، شاید احساس کنید که در حق داوطلبان این سهمیه اجحاف می شود. چرا که ممکن است فردی با رتبه ی 100 در منطقه 3 و رتبه ی کشوری 3200 در رشته ای قبول شود که داوطلبی با رتبه ی 280 در منطقه 1 و رتبه ی 500 کشوری نتواند در آن رشته قبول شود. اگرچه این موضوع وجود دارد اما داوطلبان منطقه 2 و 3 نسبت به منطقه 1، به خاطر برخورداری از آموزش رایگان و همچنین این سهمیه، تعهد خدمتشان 2 و 3 برابر داوطلبان منطقه 1 است. همچنین اگر بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی بخواهند مدرک خود را آزاد کنند، باید به ترتیب 2 و 3 برابر داوطلبان منطقه یک، هزینه ی آزادسازی مدرک دانشگاهی خود را بپردازند. اگر در این مورد سوالی داشتید، زیر این پست نظر و سوال خودتون را مطرح کنید.
همچنین بخوانید: انتخاب رشته دانشگاه
دیدگاهتان را بنویسید