هدف گذاری در رسیدن به موفقیت
اینکه بدونیم هدفمون چی هست، چه کمکی می کنه؟
اگر ندانیم که هدفمان چه هست، نمی توانیم برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنیم. تعیین دقیق هدف به ما کمک می کند که تمام رفتار و افکار خود را در جهت رسیدن به آن هماهنگ کنیم. این کار بازده ما را بالاتر می برد و انگیزه ی ما را در رسیدن به هدف بالاتر می برد. در واقع این هدف ماست که مسیر پیش روی ما را مشخص می کند و اگر تمام تلاشمان را در این مسیر به کار بگیریم، احتمال رسیدن ما به هدفمان بیشتر می شود.
هدف گذاری یکی از مهم ترین مبانی موفقیت است. همه ی ما خواسته ها و آرزوهایی داریم و با تمام وجود می خواهیم به آنها دست یابیم اما باید بدانیم داشتن یک آرزو و رویا به تنهایی نمی تواند تضمینی برای تحقق آن رؤیا باشد. جمله ای معروف است که می گوید:
هنگامی که رؤیای خود را می نویسیم به هدف تبدیل می شود. هنگامی که هدف خود را به گام های کوچک تقسیم می کنیم به برنامه تبدیل می شود و هنگامی که متعهد به اجرای برنامه می شویم رویای ما به واقعیت تبدیل خواهد شد.
سکان و پاروها
یک قایق کوچک را تصور کنید. هدف ها هستند که مسیر را مشخص کرده و تعیین می کنند که کجا بروید. اگر شما متعهد به یک هدف هستید باید به همان سمت حرکت کنید. اگر بین هدف ها سرگردان باشید، دور خودتان خواهید چرخید. و یا اینکه تصور کنید که شما سوار قایقی هستید که بجای یک سکان دو یا چند سکان دارد، شما به کجا می رسید ؟ احتمالا به ناکجا اباد، چون هر سکان، قایق را به مسیری که می خواهد می برد و در آخر هم به هیچ مقصدی نمی رسد. اهداف به مانند مقصدی هستند که کل تمرکز و فکر سرنشین قایق رسیدن به آن مقصد است و برای رسیدن به آن تمام تلاش خود را می کند، با تمام انرژی پارو می زند و سختی های مسیر را تحمل می کند.
چند نکته در هدفگذاری!
- در هدف گذاری فقط به خود هدف فکر نمی کنیم، بلکه هزینه ها و سختی های لازم برای رسیدن به هدف را هم در نظر می گیریم.
- هدف فقط مسیر را به ما نشان می دهد. اما تلاش و پشتکار فرد هست که نیروی محرک برای حرکت به سمت هدف را تامین می کند.
- فکر کردن به هدف و مقصدی که قرار است به آن برسیم به تنهایی کمکی به ما نمی کند، آنچه در هدف گذاری مهم است، پذیرش مسئولیت سختی ها و هزینه هایی است که برای رسیدن به هدف باید پرداخت کنیم. تمرکز روی یک هدف است که موفقیت ما را تضمین می کند. هرچقدر برنامه ریزی دقیق تر و مناسب تری داشته باشیم، هنگام حرکت به سمت هدف با مشکل کمتری روبرو هستیم. چون آمادگی ذهنی بیشتری داریم.
- نشستن و فکر کردن به این که چه کاری می توانید انجام بدهید یا این که چه کاری دوست دارید انجام بدهید، آسان است. ولی پذیرفتن مسئولیت کارهایی که لازم است برای رسیدن به هدف برسیم بسیار سخت است. همه می خواهند یک مدال طلا المپیک داشته باشند اما چند نفر حاضر هستند مانند یک ورزشکار المپیکی تمرین کنند و سختی بکشند. هدف گذاری فقط انتخاب هدف های جالب و جذاب نیست ! بلکه هزینه هایی را که باید پرداخت کنیم، هم شامل می شود.
آیا قلبتون برای هدفتون میتپه؟ هیجان دارید براش؟
هدف خوب، هدفی هست که قلبتون دائماً برای رسیدن بهش بتپه. شما باید هیجان زیادی در تمام طول رسیدن به هدف داشته باشید. وقتی برای کسی از هدفتون میگید، باید چشم های شما برق بزنه و حسابی ذوق و شوقتون رو نشون بده.
واقع بینانه هدفتان را انتخاب کنید!
اهدافی را برای خود در نظر بگیرید که دسترسی به آنها امکانپذیر باشد. این مورد یکی از مهمترین عوامل رسیدن یا نرسیدن شما به اهدافتان است. اهداف خودتان را طوری تنظیم کنید که احتمال رسیدن به آنها وجود داشته باشد و از لحاظ منطقی، رسیدن به هدف و موفقیت برای شما ممکن باشد.
اهدافتان را مکتوب کنید!
نوشتن اهداف باعث میشود تا اساس تصمیمگیریهایتان را بر پایه دستیابی به آرمانها و برنامههایتان بگذارید و در صورت رسیدن به اهداف مورد نظر، احساس رضایت داشته باشید. عمل فیزیکی نوشتن یک هدف بر روی کاغذ، موجب واقعی و ملموس شدن آن می شود. به عبارتی شما دیگر هیچ عذر و بهانه ای برای فراموش کردن آن ندارید.
یک نقشه راه تعیین کنید!
این قدم اغلب در طی فرایند هدف گذاری فراموش می شود، چراکه در عمل درگیر انتخاب هدف و رسیدن آن شده و فقط بر روی آن تمرکز می کنید و فراموش می کنید، روند رسیدن به آن را تعیین کنید. به این منظور باید در یک برنامه جداگانه به تعیین تکیه تک قدم های کوچکی بپردازید که باید برای رسیدن به هدف مهمتر خود آن ها را نهایی سازید. ضمن اینکه باید در طی انجام دادن هر یک از این مراحل و قدم ها، با خط زدن آن ها اقدام به حذف آن ها از لیست خودتان بکنید و این گونه حس تغییر و رشد کردن را به خودتان انتقال دهید.
زمان بندی داشته باشید!
هدفها باید قابل زمانبندی باشند. اغلب مشاهده میشود که بسیاری از مردم در شروع سال اهدافی را برای خود برمیگزینند و به روی کاغذ میآورند، اما آن را در پوشهای بایگانی کرده تا پایان سال نیز به آن مراجعه نمیکنند. وقتی هدفی را انتخاب می کنید، باید با استفاده از یک جدول زمانبندیشده، مدام آن را بررسی کنید و از آخرین وضعیت آن باخبر باشید. به این ترتیب، اگر پیشرفتی به سوی هدف خود مشاهده کنید، احساس رضایت و خرسندی خواهید داشت و به ادامهی راه ترغیب میشوید و هرگاه از مسیرتان دور شوید، خود را به مسیر درست هدایت خواهید کرد.
همچنین بخوانید: خودباوری و تاثیر آن در موفقیت
دیدگاهتان را بنویسید